Page content

Ontslagen en wat nu?

article content

Ontslagen en wat nu?

Ontslagen wat nu? Veel mensen herkennen zich hier wel in: Wat nu? Boosheid, terleurstelling, verdriet, alles hoort hier gewoon bij. Maar op een dag, denk je wil ik het eigenlijk nog allemaal?

Mijn werk bestaat voornamelijk uit mensen begeleiden die hun werk verloren hebben. Toch wil ik dit geen standaard artikel maken wat je allemaal kan doen als je ontslagen bent.
Veel interessanter is het om hun buiten de gebaande paden te treden.

Stel dat je bij de 45 plussers hoort en je wilt weer solliciteren. Hoeveel kans maak jij dan in vergelijking met mensen die 15 a 20 jaar jonger zijn, met exact dezelfde opleiding? Per branche ligt dat natuurlijk verschillend, maar voor de meeste branches geldt toch wel dat jongeren met wat ervaring toch wat meer gewild zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan heb je mazzel gehad.

Nu even heel wat anders.

Wat is de overeenkomst tussen deze namen: Kees de Kort, (macro econoom, columnist bij BNR), Willem van Middelkoop (economisch journalist en investeerder), Jim Rogers (investeerder)  en Marc Faber (investeerder)? Waarschijnlijk zeggen deze je namen niet zo veel en dat is ook niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, dat deze mensen een soortgelijke visie hebben met betrekking tot de huidige economie.Deze mensen hebben namelijk  zeker één ding gemeen: de dubbele dip komt eraan of anders geformuleerd, de huidige dip van 2008 is nog lang niet af.

Welke consequenties heeft een tweede crisis voor je baan?

De twee vragen die ik mezelf in 2009 gesteld heb is:
1. Wat zou er met mij kunnen gebeuren als ik nu ontslagen wordt? ( werk nog drie dagen in loondienst). Ontslagen en wat nu?
2. Wie zou mij aannemen in loondienst met de huidige vaardigheden die ik bezit? Ik wist het even niet.

Ontslagen en Tim Feriss

Ik las tevens in mei 2009 een recensie uit het NRC Handelsblad over een man,  Tim Ferriss, genaamd die een boek had geschreven: “Four hour work week”. In een van mijn artikelen heb ik over dit boek geschreven. De essentie van het boek gaat over nieuwe vaardigheden leren en deze snel in de praktijk brengen. Op zijn naam ging ik googelen en steeds vaker bracht zijn naam mij in aanraking met het nieuwe werken, waarbij het uren schrijven passé is en passief inkomen als nieuwe tijds inkomen afgeschilderd wordt. Ik werd eindelijk geraakt op de nieuwe tijd door haar mogelijkheden. Eindelijk kan ik doen wat ik wil en daar ook nog voor betaald worden. Een idee waar ik met de oude economie nooit in geloofd heb.

Tegenwoordig kan je los van een werkgever een systeem opbouwen waarmee je eigen geld kan verdienen zonder de noodzaak van een baas. Ik herhaal met een systeem en niet lukraak wat opdrachten vervullen en kijken hoe het gaat.

Er zijn ondernemers die beweren dat een vaste baan zijn beste tijd heeft gehad en dat je als ondernemers met behulp van een Internet strategie een systeem kan bouwen waarmee je meer vast werk hebt dan een vaste baan.

Speciaal voor de ontslagen veertig plusser

Ik denk als je een veertig plusser bent en een niet al te belangrijke opleiding hebt, dat je meer baat hebt  als ondernemer met een netwerk dan een vaste baan zonder netwerk. Als je goed kijkt, zijn er niet heel veel vacatures op dit moment, de kans is groot dat het nog wel even doorgaat. Natuurlijk hebben we te maken met de vergrijzing en ongetwijfeld zullen er banen wel bij komen, maar de vraag is waar komen die banen vrij? Het antwoord zal ik nooit zeker weten. Wat ik wel weet,  is dat mensen die hoogopgeleid zijn en zich blijven scholen zich echt niet druk hoeven te maken over een baan, zij zullen solliciteren en eruit gehaald worden. Mensen die dat niet hebben, nog steeds de meerderheid, zullen steeds minder zeker worden dat hun “zekere”baan zal voortbestaan. Veel banen worden gesaneerd en verdwijnen door automatisering of worden outgesourced  naar de lage loon landen.
Mocht je geen ondernemer voelen, zorg dan dat je nog steeds dicht bij jezelf blijft en zoek een klein bedrijf waar jij graag zou willen werken. Mocht je die niet vinden, zoek een payroll bedrijf, waarmee je zaken wilt doen. Een payroll bedrijf betaal je een x commissie. Voor dat bedrag verzorgen ij je sociale lasten en houden tijdig in wat jij moet betalen aan de belastingen. Ook kan je eventueel WW-premie gaan betalen, natuurlijk wordt de commissie dan wat hoger.

Wat ik er mee wil zeggen is dit:

  1. Blijf dicht bij jezelf als het gaat om je natuurlijke talenten
  2. Doe eens wat anders, ga niet meer naar vacature sites kijken waar honderden mensen naar kijken, maar wees creatief.
  3.  Ga een breindump doen, die ik in ander artikel beschreven heb. Schrijf alles op wat je wenst.
  4. Neem een persoon die je vertrouwd en vertel erover. Hardop praten helpt je om zaken die jij bedenkt te laten bezinken.
  5. Delete wat niet bruikbaar is. Haal de essentie naar voren en schrijf deze zaken opnieuw op.
  6. Maak er activiteiten van. Over hoeveel maanden ga jij voor het eerst naar de KvK  of wanneer ga je die bepaalde presentatie doen.
  7. Maak kenbaar wat je wilt, vertel vrienden, kennissen erover, zorg dat mensen over je gaan praten.

Op jou succes.

Leo van Veenendaal

 

 

Comment Section

0 reacties op “Ontslagen en wat nu?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.