Page content

article content

Modus en focus, Hoe je om gaat met je meerdere zelv(en) Dag 2

Modus en focus

Het thema vandaag: modus en focus.  Dag 2 dus modus en focus. wat is eigenlijk een modus?
Modus is hoe je jezelf voortbeweegt in de rollen die je op één dag kan hebben, zonder je echte authenticiteit te verliezen.
Klinkt toch aardig paradoxaal, maar is het volgens mij niet.

Op dinsdagochtend tussen vijf uur en 6.45 had ik alle rust om een boek te lezen van Pieter Steinz, die onlangs is overleden aan de ziekte ” ALS”. Hij was columnist van het NRC en schreef stukken over zijn ziekte gecombineerd met stukken uit de wereld van de literatuur. Een combinatie die zich uitstekend zou kunnen lenen met betrekking tot blogs die ik schrijf over coaching, training en het spreken in het openbaar ( toekomst). Een inspirerend boek die ik in alle rust las. Kinderen en vrouw nog slapend in een heerlijk rustig huis. Dit was het moment van reflectie. Die pas weer in de avond weer kon oppakken.

Daarna moest mij zoon naar school, dan wordt er tempo van me gevraagd, brood en tas klaar en tandenpoetsen met uiteraard het gemekker erbij,  om vervolgens rond 9.00 op een bijeenkomst tussen werkzoekenden plaatst te nemen. Thema’s waren:  Hoe je stel je jezelf voor, presenteren wat je wenst en waar heb je deze week mee bezig gehouden. Ook hier weer een ander tempo en sfeer, zonder mezelf in een rol te gieten die mij niet past. Dat is de kunst van modus. Modus is dus geen kunstje, maar één van jezelf (en) iedereen heeft er wel een paar.

Mocht jij een aantal zelven van jezelf herkennen? Probeer deze zelven eens te vergroten door er wat meer theater in te stoppen. Waarschijnlijk gaat het dan komisch lijken en wordt het een programma van Kees van Kooten en Wim de Bie of één van de programma’s Draadstaal of Koefnoen.

In de middag had ik een acquisitiegesprek voor een opdracht voor een aantal maanden. Een goede voorbereiding had ik in het weekend al gedaan. Alleen de routeplanner doe ik altijd een uur van te voren. Verkeerssituaties wijzigen nogal, niet waar? Bij het voorbereiden is duidelijk een focus nodig. Dat geeft rust en structuur. Het gesprek liep erg goed, nu maar afwachten wat de volgende stap gaat worden.

Modus en focus moeten hand in hand gaan

Je ziet dat schakelen, versnellen en vertragen op een goede dag natuurlijk in elkaar voortvloeien. Gaat het ergens toch stagneren!
Dan zal je merken dat er toch is iets waar je aan moet denken, die niets of nauwelijks te maken heeft met het werk of . Het leven in het hier en nu is toch echt wat werkt. Ook voor het timemanagement wat de volgende dag op het programma staat, een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Mijn tweede helweek wordt er al één die ik totaal anders ervaar dan de week in januari 2015. Het is geen takenlijstje of to do lijstje meer. Het is een handelen wat meer in het hier en nu plaatsvindt met daaraan gekoppeld het nadenken , verwerken over gebeurtenissen die op een dag hebben plaatsgevonden. Op deze manier verkrampt je wat minder en is het veel meer een creatief proces geworden. Ik raad daarom iedereen aan om een week te plannen waar je werk goed laat afwisselen met ontspanning, sociale contacten en sport. Op dag 2 heb ik helaas onvoldoende gesport. Had volgens het boek, moeten doen. Jammer dan. Morgen fietsen, waar ik anders de auto pak en naar de sportschool.

 

Bron foto boek en auteur: helweek

Comment Section

0 reacties op “Modus en focus, Hoe je om gaat met je meerdere zelv(en) Dag 2

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.