Page content

article content

Helweek gewoonte dag 1

 

helweek iets voor jouGisteren heb ik een video geplaatst over de betekenis van een helweek. Vandaag zit ik er midden in. Dag 1 van de helweek.
Het thema van vandaag is: gewoonte
Ik keek eens naar mijn blogartikelen over de afgelopen vijf jaar.
Ik heb aan gewoontes best wel veel aandacht gegeven.
Wat moet ik er nog over kwijt? Waarom zijn toch die gewoontes zo belangrijk en wat heb jij eraan?
Met gewoontes is niks mis mee, het geeft je een bepaalde cadans wat prettig kan zijn: Naar je werk of een paar keer per week naar een sportclub gaan. Met je vrienden gaan stappen, je kinderen die uit school komen.  Het kan natuurlijk ook een sleur worden. Het een sleur laten worden is dat je vaak gewoonten onbewust uitvoert, terwijl je ergens anders denkt wat schijnbaar leuker is.

Waarom is een gewoonte toch belangrijk?

Een gewoonte is dus vervelend als je er last van hebt.

Nu kun je een keuze maken tussen drie opties:

  1. Je wordt meer bewust van deze gewoonte door meer aandacht te geven en kijken wat er is.
  2. Je gaat een nieuwe gewoonte ontwikkelen die jou op termijn wat meer kan geven.
  3. Je stop met wat je doet en je doet even helemaal niks, dat kan nog lekker zijn ook.

Vandaag dus een reflectie over een gewoonte die ik een paar jaar geleden deed, maar nu niet meer voldoende tijd voor vrij maak, drie voorbeelden:

 1. Ik heb mijn website verwaarloosd. Dit betekent dat ik vroeger op de 1e pagina stond met een bepaald zoekwoord en nu, sinds een jaar naar beneden ben gezakt.
  Een blog artikel zorgt er namelijk voor dat je beweging veroorzaakt in het zoek gedrag van je bezoekers. Het moet wel een kwalitatief goed artikel zijn
  Bezoekers die na een paar seconden van een pagina verdwijnen vind Google maar niks. Dat zegt wel namelijk iets over het artikel. Zo stimuleer jezelf een goed artikel te schrijven.
 2. Ik ga een opleiding presentatie coaching volgen om meer uit mijn klant te halen als het gaat om vrijuit te kunnen spreken op elk gewenst moment. Of je nu voorbereid bent of niet.
 3. Naar de sportschool gaan kost mij momenteel weinig moeite. Dus deze gewoonte ga ik gewoon mee door en ben vandaag ook geweest. Ik stop wel met de krachttrainingen die mij weinig opleveren dan alleen maar stress dat ik het moet doen van mezelf. Ik ga door met de cardio trainingen waar ik plezier uit put.

In de helweek moet je elke dag minimaal 1 uur sporten en twee keer in de helweek zal je 1.5 uur per dag jezelf moeten uitdagen om je lichaam een boost te geven. Dat heb ik vandaag maar gelijk gedaan. Een dergelijk boost van elke dag te gaan sporten, zorgt er vaak voor dat jij nog maanden  erna meer sport dan voor de helweek.

Een gewoonte is sportbeoefening

Het koste me vandaag weinig inspanning en levert mij na de sportprestatie enorm veel energie op.
Gelijk daarna ging ik even eten om vervolgens een klant te ontvangen. Deze klant heb ik al een keer of vijf gezien en het is genieten om te zien dat het goed met hem gaat.
Het was  eerst onduidelijk wat hij wilde, maar vervolgens heeft hij een keuze gemaakt, na een aantal sessies, welk beroep hij in de nabije toekomst wilt gaan uitoefenen.

Juist zo’n keuze is erg krachtig. Voordat je een keuze maakt, is er vaak veel onrust, ellende, en het aantal dips in één week kun je vaak meer dan op één hand tellen.
Nu ik hem zo zie ,denk ik: ”  Wat heb ik toch een leuk beroep. Mensen ondersteunen in een zeer persoonlijk proces en daarvoor betaald worden.” Natuurlijk doen mensen het allemaal zelf, maar een bijdrage daaraan leveren, geeft mij enorm veel zingeving en plezier. Een nieuwe gewoonte voor de klant is, dat hij nu elke week gaat solliciteren, zonder dat hij brieven schrijft. Voor velen is dat al behoorlijk uit de comfortzone.

Na deze sessie heb ik aan mijn website gewerkt. Een aantal oude artikelen heb ik verwijderd omdat ik er niet meer achter stond en een aantal blogs zijn geoptimaliseerd. Dat houdt in dat sommige zinnen niet echt liepen of dat ik nieuwe inzichten heb toegevoegd. Ik wil dat nu deze week elke dag doen. Dit is nu typisch zo’n klus die in een helweek gedaan kan worden: Meetbaar, kleine stapjes en gelijk resultaat. Het moet dus weer een gewoonte worden, wat vreugde oplevert.

Dit betekent dat na een paar weken de eerste meetbare feitelijke resultaten merkbaar zijn.
Ook het huishouden is voor de helweek een fantastische bezigheid. Dingen doen waar je anders nooit aan toekomt, komen deze week ruim aan bod. Het huis is weer schoon, wel met behulp van de schoonmaakster maar toch. Je hoeft ook niet alles zelf te doen 🙂

Comment Section

0 reacties op “Helweek gewoonte dag 1

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.