Page content

Functieprofiel: Ben je een visser, boer of jager?

article content

Functieprofiel: Ben je een visser, boer of jager?

Een functieprofiel bestaat wat mij betreft grofweg uit drie profielen. Ben je een visser, boer of  jager? Welk functieprofiel past bij jou?

We doen vaak maar wat door de invloed van familie, vrienden of collega’s. Door de  jaren heen ontwikkel jij een automatisme om je werk of relatie in een bepaalde stijl te doen, terwijl het jou stijl niet hoeft te zijn.

Het functieprofiel van een visser is reactief

Laat me uitleggen wat een visser doet. Je kunt een visser in een winkel zetten, zonder enige kennis van zijn klant.

Een visser richt zijn winkel in en wacht tot er een klant binnenkomt. De visser weet als de klant binnen komt, zijn kans af. Eventueel strooit hij of zij wat aas uit om de behoefte van de klant aan te wakkeren. Kaas en worst of een stukje salade om de honger op te wekken bij de food winkel. Of een gratis gadget bij een non-food winkel.

Het functieprofiel van een visser is die van het wachten tot je beet hebt. Heb je beet, dan zorgen dat je er meer uit kan uithalen wat er in zit. Wordt er een regenjas gekocht, een goede detailhandelaar zal zorgen dat er ook nog een broek erbij gekocht kan worden, eventueel met een paar handschoenen erbij. Is de detaillist een goede verkoper dan zal er ook nog wel een dikke trui erbij kunnen doen om het geheel af te maken.
Vissers zijn die mensen die wachten op kansen en zorgen dat de sfeer om zich heen goed blijft. Vissers weten niet wie echt haar klanten zijn.

Een boer daar in tegen heeft nog wel wat overeenkomsten, maar een boer werkt hard om op tijd te oogsten. Er is werk genoeg en dat werk moet wel gedaan worden. Echt dromen, is er niet bij. Daarom staat de boer vroeg op om naar zijn werk te gaan. Het is een routine, wat de boer best prettig vindt. Hij houdt op als er gegeten moet worden. Ritme is belangrijk, sfeer wat minder. Ik denk aan administratiepersoneel, de boekhouding, het call center werk (inbound) , en de controllers, accountant, coördinatoren, uitvoering logistiek. Beroepen waar de zekerheid voorop staat.

Proactief, de intentie om vanuit je functieprofiel iets te veroorzaken.

De jager is weer in opkomst. De jager is de webwinkel die weet wat de klant moet hebben. De jager verzamelt informatie en handelt daar ook naar. Hij weet wanneer de klant in de “buying mood”zit om te kopen. Hij weet net als de visser dat er meer uit te halen valt. Alleen de jager weet van tevoren wel wat de motieven zijn van de koper. Voordat de koper het winkelpand betreed heeft de klant als zijn kooplust opgewekt. Het Internet is de zoekplaats om de koopbehoefte op te wekken, de jager weet dat de klant weet wat hij of zij wil, het liefst wil de jager dat de klant helemaal niet naar de winkel gaat maar bij hem koopt via de website.

De jager krijgt een kick van het verkopen en verzint handige formules om de klant meer van zijn waren af te nemen. De jager heeft geen pand, maar heeft zijn laptop overal waar hij wil zijn, de visser heeft meestal een locatie en wacht af. Wie zou er kwetsbaarder zijn?

Je functieprofiel, ben jij nu een Visser, Boer of Jager?

Het maakt dus uit in welke branche je werkt. Als jij administratief medewerker bent, een officemanager of secretaresse, dan bestempel ik je functie voor het gemak als boer. Je bent een boer omdat je precies weet, bijvoorbeeld voor 80%, wat jij die dag moet gaan doen. Een secretaresse wat minder dan een administratief medewerker, maar toch! Je leven is op de werkdagen redelijk voorspelbaar.

Een visser is dus ook iemand die een advertentie op marktplaats zet. Het is maar de vraag of iemand het wil kopen.  De visser kan wat meer een jager worden als je de advertentie wat meer laat opvallen. Door bijvoorbeeld de advertentie wat meer naar boven te laten plaatsen. Of hij gaat een eigen website bouwen, door meer een ondernemer/jager te worden.

Je bent dan wel geld kwijt, tegen een bepaald risico. Maar jager zijn betekent ook meer risico nemen, omdat je op termijn ook meer geld kan ontvangen en/of verliezen.

Voorbeeld van een jager

functieprofiel nader bekeken

Stel je voelt je een jager en in al je hobby’s komt dat redelijk tot uiting. Je reist graag, houdt van beleggen met opties of aandelen of je houdt van ondernemen naast je werk, bijvoorbeeld door naar de Zwarte Markt te gaan. Dan schuilt er dus een jager in je. Stel nou dat je pech hebt aangezien jij het meest voorspelbare werk hebt. De kans is dan groot dat je echt een probleem hebt.

Directe genezing is ontslag nemen en werk vinden wat bij je past. Je kunt een salesfunctie ambiëren, maar ook voor jezelf gaan beginnen. Ben je juist die vertegenwoordiger die onzeker wordt aangezien er met targets gewerkt wordt en je wilt meer zekerheid, dan kan je beter gelijk verkassen naar een rustige baan met wat meer structuur, bijvoorbeeld een verkoopfunctie in de binnendienst.( hoewel er ook met targets gewerkt wordt).

De schaduwkanten van de jager, visser en boer.

In je privé-leven kunnen juist de rollen omgedraaid zijn. De jager komt thuis en wil voor de rust bijvoorbeeld een hengel uitslaan of hij gaat op zolder een half uurtje mediteren. De visser komt thuis en wordt een jager door de stad in te gaan om te gaan daten. De boer komt thuis en wordt een jager via zijn webwinkel op zijn laptop thuis op de bank.

Hoe meer functieprofielen benut worden hoe meer het aantal rollen, die mensen nu eenmaal bezitten, vervult worden.
Het streven naar balans is niet de juiste formulering. Er is altijd wel iets wat anders loopt en de balans door kan slaan.

Belangrijk  is om in je loopbaan jou dominante functieprofiel te kiezen. De kans is dan aanwezig om meer in de flow te raken. Je werk doe je vaak 8 uur per dag, gemiddeld 4,5 dagen per week. Het zou toch zonde zijn als jij een verkeerd functieprofiel kiest.

Mocht je willen reageren op dit artikel, reacties zijn altijd leuk om te ontvangen.
Of klik op de FaceBook Box rechtsboven de site.
Mocht je nog een andere functieprofiel weten als aanvulling, klik op reactie en laat het me weten.

 

Comment Section

2 reacties op “Functieprofiel: Ben je een visser, boer of jager?


Door Erwin schoen op 23 februari 2013

Beste Leo

Is het niet al te simpel gezegd, om een jager, boer of visser te zijn? Ben het met je eens dat de voorbeeld wel verhelderd zijn, maar wel erg sterk vereenvoudigd, vindt je niet? Over de verandering in 90 dagen heb ik trouwens nog wel wat aan gehad, je vorige artikel.
Succes verder,
Gr.
Erwin


Door Leo van Veenendaal op 25 februari 2013

Hoi Erwin,

Gisteren heb ik een artikel geschreven over MBTI. MBTI is een systeem met 16 functieprofielen. Misschien dat je er wat aan hebt.
Dank overigens voor je reactie.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.