arrow_drop_up arrow_drop_down

Goede voeding, wat is goed?

Goede voeding is een thema van alle tijden. Na het Atkins dieet en Sonja Bakker gaat het nu met name over

Laatste tijd zie ik veel YouTube filmpjes die het ene dieet naar het andere dieet voorschotelen. Soms met goed bedoelingen soms voor alleen commerciële doeleinden.

Er wordt ook heel veel geschreven over goede voeding, maar veel wordt weer achteraf gecorrigeerd, aangezien de wetenschap er veel met elkaar in discussie is. In essentie zijn er wel veel meer overeenkomsten te noemen dan verschillen.

De essentie van goede voeding is eigenlijk een open deur: variatie, variatie, variatie van allerlei ingrediënten: zoals: vruchten, groente, noten, granen, peulvruchten en zo af en toe wat eiwitrijk voedsel: zoals een ei, vis, of een stukje vlees, daarmee ben je er eigenlijk al, maar hoe weet je nou wat voor jou geschikt voedsel is?

Ook de wetenschap zit niet stil. Kijk maar naar dit filmpje van een professor, Frits Muskiet, uit Groningen op Youtube. Zijn melkproducten en granen nu wel zo gezond?
.

 

Goede voeding

Veel mensen kampen met diverse allergische stoornissen, een aantal hebben onbewust een gen om bepaald voedsel juist veel te nemen, of juist helemaal niet te nemen. Koemelk allergie en lactose allergie ( zijn niet hetzelfde) komen vaker voor dan men denkt.Glutenallergie: tarwe, haver, rogge en gerst, komt ook veel meer voor, ook bij mensen boven de veertig. Veel mensen hebben er geen notie van dat zij allergisch zijn. Via een verwijzing van je huisarts kan de oorzaak gevonden worden, maar via het alternatieve circuit zijn er veel meer mogelijkheden om precies aan te geven wat je wel of niet moet gaan eten.

Alternatieve zijn er ook voor mensen die met een glutenallergie hebben. Boekweit, rijst en peulvruchten, zoals linzen en bonen, kunnen de brood en pasta maaltijden prima vervangen. Ook voor mensen die helemaal niet allergisch zijn voor is het verstandiger zelfs om rijst en pasta te laten staan voor bonen en peulvruchten. Volgens de glycemische index ( index die registreert de hoogte van de suikerspiegel) zijn pasta en rijst uitschieters in de index. Het gevolg van een te hoge suikerspiegel is dat mensen naarmate zij ouder worden meer kans op suikerziekte, kankers en dementie hebben dan mensen die peulvruchten en volkoren rijst innemen, producten met een lage glycemische index.

Veel drinken en niet alleen water

Wat heel belangrijk is om te weten, naast goede voeding is dat je gedurende een dag, 1.5 a 2 liter water moet drinken, minimaal om je urine een lichte kleur te geven. Die lichte kleur betekent namelijk dat je afvalstoffen voldoende hebt afgevoerd.

Veel boeken schrijven over veel water drinken. Zelf heb ik veel boeken gelezen waarbij diverse sappen tegen Alzheimer en kanker beschreven zijn.

Drink veel water, dat is altijd goed, mits het water goed gezuiverd is. In Nederland is het kraanwater gelukkig redelijk tot goed op pijl, maar je zou kunnen denken aan een waterfilter in gebieden waar het water toch niet zo zuiver is.

Ik woon in Utrecht, het water is hier goed. Zelfs Bar-Le-Duc en Sourcy halen het hier uit de buurt. Bar-Le-Duc uit Lage Weide in Utrecht, en Sourcy uit Bunnik vlakbij Utrecht, zie intermediair van 8 juli 2011.

Zelfs de Tweede Kamer besloot een einde te maken aan het schenken van bronwater in het Parlement. Voortaan drinken de leden van de Tweede Kamer water uit de kraan. Dat is goedkoper en beter voor het milieu. Water kost namelijk maar 0,12 cent per liter, ongeveer vier glazen per dag. Een fles water uit de winkel kost € 0,40 tot € 1,20. Dus ga vandaag drinken uit de kraan en drink gewoon kraanwater uit een fles om bijvoorbeeld achter je bureau je waterpeil op peil te onderhouden, combineer dit met andere dranken die voedzaam zijn: groene thee, maar ook gewoon koffie ( ondanks de cafeïne die voor uitdrogingsverschijnselen kan zorgen).


TIP: Vergeet niet de hals van de fles regelmatig schoon te maken, want op de hals zitten veel bacteriën. Tap het water als het vers is. Laat je kraan regelmatig een tijdje doorstromen.

Ik raad zelf aan om met drinken te variëren, ondanks de toename van het aantal calorieën. Drink regelmatig ook 100% puur sap, zeer voedzaam maar wel calorierijk. Denk aan appelsap, sinaasappelsap, granaatappel en groene thee.

 

 

 

 
Reactie plaatsen