arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe vaker je  gezonde doelen stelt die bij je verlangens komen, hoe vaker je die doelen ook gaat bereiken. Zo simpel is dat. Hoe formuleer je nu gezonde doelen om vervolgens je resultaat te bereiken.  Onder dit artikel vind je een aantal artikelen, zie de groen vinkjes. Om doelen te bereiken is het belangrijk om daaromheen activiteiten te creëren die in kleine stappen te realiseren zijn. Een doel is toch wat statisch, een activiteit is vaak dynamisch.

Voorbeeld van een gezonde doel:

Om 10 kilometer hard te gaan lopen zonder pauze te nemen, valt niet gelijk te realiseren als je nooit geoefend hebt. Je kunt het of je kunt het niet, statisch dus.
Heb je eenmaal de training volbracht en je kunt 10 kilometer hardlopen, dan  heb je door middel van je doelen een resultaat bereikt. Je ben in staat om op een vlak stukje land 10 kilometer hard te lopen.

Doel is dus: 10 kilometer hardlopen vanaf mijn huis zonder pauzes te nemen, dit wil ik binnen 15 weken realiseren. Heb ik het eenmaal gerealiseerd dan heb ik mijn resultaat bereikt, namelijk 10 kilometer hardlopen zonder pauzes te nemen.

Belangrijk is dat het doel dus SMART geformuleerd wordt:

S: situatie: Training volgen om vanuit mijn huis binnen 15 weken, 10 kilometer hard te gaan lopen zonder pauzes te nemen
M:meetbaar: Binnen 15 weken, drie keer in de week trainen. Er wordt een hardloopschema gebruikt om elke training zo optimaal te trainen. Dit schema bevat dus activiteiten, door interval training af te wisselen met duurlooptraining.
A: acceptabel: Ik wil het zelf
R: realiseerbaar:  Ik ben lichamelijk en psychisch gezond en 15 weken is realiseerbaar op mijn leeftijd.
T: tijdsgebonden: Binnen 15 weken, drie keer in de week trainen om resultaat te bereiken.

Ik gebruik de woorden, gezonde doelen, om meer te focussen op wat goed voor je is en wat doorwerkt in alles wat je daarnaast doet. Door sport te beoefenen kun je betere resultaten behalen in werk, relatie, en je persoonlijke welbevinden. Tevens train je vaardigheden als: discipline, uithoudingsvermogen en het vermogen om door te zetten. Ik wil  nogmaals benadrukken dat activiteiten misschien wel belangrijker zijn dan die statische gezonde doelen. Dus stap voor stap naar je doel toe werken. Eenmaal je doel bereikt, dan kun je jezelf lekker belonen om vervolgens met je gerealiseerde doel een ander resultaat te behalen.